2020-08-10

Vier tips om controle te krijgen over je financiële situatie

In dit artikel geven we je vier concrete tips over hoe je beter controle kunt krijgen over je financiële situatie. Op die manier ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen en kom je niet in economische moeilijkheden terecht. Zie het als een nieuwe start voor je portemonnee!

1. Budgetteren is essentieel

Zoals we allemaal weten, is het soms lastig om bij te houden waar je geld nu effectief naartoe gaat. Door een budget op te maken, krijg je een beter totaalplaatje van je financiële situatie en kan je je zo ook voorbereiden op de maanden waarvan je vooraf al weet dat het wat moeilijker wordt. Hoe begin je hiermee? Begin gewoon met het opschrijven van al je uitgaven door je bank-applicatie te raadplegen. Op die manier kan je al vroeg een indicatie krijgen of je prioriteiten moet gaan stellen binnen je persoonlijke financiën, zeker als je meer uitgeeft dan je binnen krijgt.

Vervolgens schrijf je al je vaste kosten per maand op, zoals je huur, je telefoon- en/of elektriciteitsrekening. Daarnaast kan het slim zijn om rekening te houden met jaarlijks terugkerende kosten, zoals belastingen, verjaardags- en kerstcadeaus. Op die manier krijg je snel inzicht in hoeveel geld je eigenlijk per maand te besteden hebt. Nu is het van belang om je uitgaven te prioriteren.

2. Beter prioriteren

Zoals het kopje al aangeeft, is het belangrijk om te prioriteren hoe je je geld moet uitgeven. Misschien is het tijd om eens te kijken naar al je verschillende abonnementen en streamingdiensten. Je hebt ze waarschijnlijk niet allemaal nodig. Misschien is het ook wel slim om die koffie to-go elke ochtend over te slaan. Eens je dat doet, zal je erachter komen dat je meer dan voldoende geld overhoudt om te sparen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is beter prioriteren.

3. Spaar 10%

Nu je dan toch bezig bent met je financieel beheer stellen wij voor om ook eens na te denken over je spaargedrag. Een goede vuistregel is om ongeveer 10% van je beschikbare inkomsten op een spaarrekening te zetten, als dat kan. In de eerste plaats is het belangrijk om je te richten op de opbouw van een buffer van ongeveer twee tot drie maandsalarissen. Op die manier ben je beter voorbereid op onverwachte kosten en zo zorg je ook voor meer financiële zekerheid.

4. Raak geïnspireerd

Op internet vind je ontzettend veel verschillende forums, blogs en Facebook-groepen waar je je kunt laten inspireren door anderen. Een deel gaat over hoe je meer geld kunt verdienen, maar ook over hoe je beter kunt gaan nadenken over je persoonlijke financiën.